Detaljna povijest Illuminata

Riječ Illuminati je od latinskog porijekla illuminatus što znači prosviječen.Postoji vjerovanje da oni vladaju svijetom, da su oni ti koji povlače figure na svijetskoj šahovskoj tabli.
Koliko pojedinci Iluminate shvaćaju za ozbiljan i jak “Red“ govori jedna rečenica na koju sam naišao a koja kaže: “Ja nisam mason, ja sam Iluminat, a nama masoni konobarišu“. Kako god da ste shvatili ovu rečenicu ona izvuče kiseo osmijeh. Bez obzira da li neko vjeruje u njihovo postojanje danas ili ne Iluminati imaju svoju povijest.

 

Zahvaljujući doktorskom radu iz 1914.godine Renea le Forestija (istaknuti povjesničar masonerije) povijest i pozadina bavarskih Iluminata je skoro do davnina poznata. Ovaj njegov doktorat koji se bavio Iluminatima imao je 700 stranica i sadržao je podatke iz njemačkog arhiva i ostalih dokumenata. Njegovo djelo je opće prihvaćeno i ne može se dati neka ozbiljnija zamjerka, jer djelo obrađuje povijest Iluminata a ne njihovu filozofiju.

 

Bavarska je u drugoj polovini XVIII vijeka bila katolička kneževina u većinski protestantskoj Njemačkoj i predstavljala je mjesto u Europi na kome se uglavnom čuva duh katoličke reforme i razdoblje baroka. Kulturom i obrazovanjem je dominiralo Isusovo društvo gdje bivši isusovci ostaju sa uticajem i poslije ukidanja njihovog reda 1773. godine. U tim vremenima crkva vodi borbu protiv prosvjetiteljstva i brojne knjige koje slobodno kruže Njemačkom u Bavarskoj su bile zabranjene. Centar otpora u Bavarskoj protiv crkve i prvenstveno njene zabrane u odnosu na prosvjetiteljske knjige i djela je bio na univerzitetima.
Na univerzitetu u Ingolšatu mladi advokat, nekadašnji isusovački učenik, Adam Vajshaupt je u svojoj 25 godini postao profesor prava, a u 27 godini dekan Pravnog fakulteta. Vajshaupt povučen svojim shvaćanjima i interesima (koji su se odnosili na zadržavanje stolice dekana) osniva sopstveno tajno društvo. Kao potporu i ohrabrenje za takav njegov naum pružio mu je njegov učenik, osamnaestogodišnji Anton fon Masenhauzen.
I tako 1.maja 1776.godine Vajshaupt u svojoj kancelariji univerziteta okuplja Masenhauzena i još trojicu studenata i osniva red koji je nazvao latinskim nazivom Illuminati, a pojam “bavarski“ biće dodat kasnije kako bi se razlikovao od šire pojave iluminizma. Iako su imali samo 5 članova, red je bio već podeljen u “areopag“ (sud), koji su činili Vajshaupt, Masenhauzen i Maks Merc, i “novajlije“, kojima se moralo govoriti da Iluminati imaju za sobom već vijek povijesti, mnoge članove izvan Ingolšata i slično. Svaki član je uzeo ime iz povijesti ili mitologije: Vajshaupt postaje “Spartak“, a Masenhauzen “Ajaks“. Masenhauzen je dosta učinio na regrutovanju novih članova u Red; među njegovim vrbovanim bio je i plemić Franc Ksavir fon Cvak, koji će postati desna ruka Vajshaupta i zauzeti mesto Masenhauzena.
Za dvije godine red je imao 27 članova raspoređenih u 6 loža ili “zapovedništava“.Vajshaupt je imao negativne kritike u vezi sa masonerijom i iako je imao mogućnosti nije želio da pristupi masonskoj loži. Međutim, negdje oko 1781. godine Vajshaupt pokušava da uspostavi jedan skoro masonski sistem, uz obrede inicijacije i tri stepena, koji su vrlo podsećali na masonske osnovne stepene. Uveo je i nadzor nad pripadnicima, Quibus licet: “Rezervisano za one kojima je dopušteno da ih čitaju“, tajne bilježnice, u koje su pristalice zapisivale svoja kulturna i duhovna iskustva, a Vajshaupt je imao pravo da ih pregleda i čuva.

Adam Weishaupt
Adam Weishaupt

Red je posjedovao javni i tajni cilj. Prema tom javnom cilju Iluminati zastupaju moralno usavršavanje svojih pripadnika prema etici koja podseća na onu koju je zastupao Imanuel Kant (iliti Emanuel Kant). A taj neki “tajni“ cilj je bio širenje ideja prosvjetiteljstva koje je dolazilo iz Francuske i u tom smislu borba protiv Katoličke crkve i bivših isusovaca. Areopag Iluminata organizira distribuciju raznih knjiga po Bavarskoj, knjiga koje su bile najstrože osuđivane od Katoličke crkve.

 

Među tim knjigama bilo je onih koji su se kretali od nekog blagog deizma pa do otvorenog ateizma. Kao još jedna “tajna“ Iluminata jeste bila i ta da je učenje Iluminata bilo pod uticajem ideja i stavova Paula Hajnriha Ditriha i Klod-Adrijena Helvecijusa, gdje je samo posjedovanje njihovih djela (a kamoli neko propagiranje) bilo najstrože zabranjeno u Bavarskoj.
Kako je Red s vremenom polako rastao, Vajshaupt je uvidio potrebu da stvori istoriju svojih Iluminata. Zaveden Zaratustrinom religijom, on razdoblje Iluminata smješta u 632. godinu posle nove ere, u godinu dolaska kralja Jacegerda III na presto Persije (koga nekad meša sa Jacegerdom II).

 

Jacegerda III pristalice Zaratustrine religije smatraju poslednjim zakonitim vladarom Persije prije muslimanske invazije, pa tako od njegovog krunisanja (16.juna 632.) indijski parsi i danas računaju godine, a njihov kalendar je prihvatio Vajshaupt 1779. godine. Vajshaupt je izjavio: “Red će se u svojim višim stepenima tako nazivati Red Vatre, Kult Vatre, Red Parsa“.

 

U februaru 1777. kada je bio u Minhenu, Vajshaupt je pristupio masonskoj loži Zur Behutsamkeit (Razboritost). Ali obredi mu se nisu učinili bitno naprednijim od njegovih. Tražio je “pravu“ ložu u kojoj će moći ravnopravno razgovariti sa pripadnicima “visokih stepena“. Povučen time, 1779. godine Vajshaupt navodi minhenske iluminate na pribavljanje dozvole jedne berlinske lože za stvaranje nove masonske lože u bavarskoj prestonici, nazvane „Teodor od Dobrog Savjeta“, u čast kneza-izbornika Karla Teodora.
Vajshaupt pronalazi barona Adolfa Franca Fridriha Ludviga fon Knigea, koji je bio upoznat sa masonerijom toga doba, ali je bezuspješno pokušavao da uđe u “Zlatni ružin krst“ da bi se ta njegova želja kasnije pretvorila u otvoreno i vatreno neprijateljstvo prema Zlatnom ružinom križu. S vremenom fon Knige se pokazao kao presudan čovjek za uspjeh Iluminata.

 

Knige je između januara 1781. i januara 1782. privodio kraju svoje djelo koje je sadržavalo slikovite obrede za “prosvetljeno masonstvo“, odnosno reformisani Red Iluminata. Uvodi tri stepena: 1. Novicijata/iskušenik; 2. Minervinski stepen; i 3. Minervinski prosvetljeni (koji se naziva „Illuminatus minor“). Ova tri stepena su bila priprema za tri osnovna masonska stepena: učenik, pomoćnik i majstor, a zatim su dolazili dva visoka stepena preuzeta iz kontinentalne europske masonske tradicije, a to su “škotski novajlija“ i “škotski vitez“, kao i 4 mistična stepena Sveštenika, Regenta, Maga i Kralja.

Kommentar schreiben

Kommentare: 4
 • #1

  Ćiko i Srđo (Montag, 10 Juli 2017 12:03)

  Sa rodak... - Tak? - Poviez mi... Skod vieš, kiedie kobieta upija? - Nie viem, ale slieše, gzie jest klucić sće z ovcami! Valčie z ovcami! - Ha-ha, brat pželecialem jo! - Potem začiena muvić i povtažać to samo! Tak jak tie, tak jak siostra! Viec muviš o sobie, a tie vciož povtažajo to samo! Nie maš aziemut! Tvoje miejsce nie jest varte aziemut! - E piepžieć ten starie, kiepski, paskudne i kapriešnie...

 • #2

  Ćiko i Srđo (Montag, 10 Juli 2017 12:10)

  Te snarodnik... - Da? - Kaži mi... Otkde znaeš, če kogato edna žena se napiva? - Ne znam, no az čuvam, kdeto ća se spori s ovcete! Ća se bori s ovce! - Ha-ha, brat je prekaka! - Togava ća započva da se govori i da se povtarja edno i sšto nešto! Prosto vi haresva, kato sestra ti! Taka če govorim za sebe si, a ti povtarjaš edno i sšto nešto! Ne e nužno azimut! Vašete mjasto ne si struva azimut! - E majnata mu stara, otvratitelen, gaden i kaprizen...

 • #3

  Ćiko i Srđo (Montag, 10 Juli 2017 12:16)

  Tito krajan... - Ano? - Rekni mi... Jak vite, že kdiž žena opije? - Ja nevim, ale slišel jsem, kde se dohadovat s dobitkem! Ona bojuje s ovcemi! - Ha-ha, bratr ji v prdeli! - Pak se začne mluvit a opakovat to same! Stejne jako vi, stejne jako vi sestra! Takže mluviš o sobe, a porad rikaji totež! Nemate azimut! Vaše misto nestoji za azimut! - E kurva ten stari, mizerni, ošklive a naladovi...

 • #4

  Ćiko i Srđo (Montag, 10 Juli 2017 12:23)

  Tieto krajan... - Ano? - Povedz mi... Ako viete, že keđ žena opije? - Ja neviem, ale počul som, kde sa dohadovać s dobitkom! Ona bojuje s ovcami! - Ha-ha, brat jej v prdeli! - Potom se začne hovorić a opakovać to iste! Rovnako ako vi, rovnako ako vi sestra! Takže hovoriš o sebe, a stale hovoria to iste! Nemate azimut! Vaše miesto nestoji za azimut! - E kurva ten stari, mizerni, škarede a naladavi...