Hrvatska šahovnica - povijest i njegovo značenje

Svi znamo da nam je jedan od glavnih obilježja šahovnica, po tome smo poznati i u svijetu. Ali otkuda potječe ta šahovnica i kako da nam je baš ta šahovnica postala glavnim simbolom? O tome ni mi sami nismo sigurni, ali postoje razne priče i legende koje nam objašnjavaju kako smo došli do nje.

 

Postoje dokazi da smo šahovnicu ponijeli sa iranskog prostora, jer postoji teorija da smo dosli upravo sa tih prostora. Na tom području su našli razno posuđe i zdjele na kojima se nalazi šahovnica, te ukrašeni zidovi kuća sa šahovnicom.  

 

Postoji jedna legenda vjerojatno iz 19. stoljeća, govori o tome kako je hrvatski kralj Držislav (spominje se i ime kralj Suronja), zarobljen od Mlečana, igrao šahovski meč u kojem mu je protivnik bio dužd Petar II. Orseolo. Dobio je sve tri partije i time zadobio slobodu, a po nekim verzijama i vlast nad dalmatinskim gradovima. Nakon toga je stavio šahovsku ploču u svoj grb.

Slike šahovnica sa iranskog prostora

Grb kraljevine Hrvatske iz 1495. godine
Grb kraljevine Hrvatske iz 1495. godine

Jedna od najstarijih slika grba kraljevine Hrvatske iz 1495. godine nalazi se u austrijskom gradu Innsbrucku i nalazi na pročelju svoda kuće gradskog suca u Herzog-Friedrichstrasse 35. Pretpostavlja se da je nastanak hrvatskoga grba potaknuo car Maksimilijan I., iz čijeg razdoblja i potječe spomenuti grb u Innsbrucku, ali i neki drugi grbovi, sačuvani u današnjoj Njemačkoj i Austriji. Pretpostavlja se da brojnost sačuvanih hrvatskih šahiranih grbova iz vremena toga habsburgškog vladara treba zahvaliti činjenici da je mirom u Požunu od 7. studenoga 1491. njemu i njegovoj kući zajamčeno nasljedstvo ugarsko-hrvatskoga prijestolja u slučaju da tada vladajuća kuća Jagelovića ne bi imala zakonitih muških potomaka, ali i odredbi da je Maksimilijan mogao zadržati titulu ugarskog (i hrvatskog) kralja. Zbog toga ne bi bilo neobično da je upravo on potaknuo nastanak hrvatskoga šahiranog grba, ukoliko taj nije postojao prije. Habsburgovci su ipak postali ugarsko-hrvatski kraljevi tek nekoliko desetljeća kasnije, pa je vjerojatnije da su za početak korištenja toga grba ipak zaslužni tadašnji vladari Jagelovići.

U nekim navodima se spominje da bijela boja označava Bijelu Hrvatsku a crvena Crvenu Hrvatsku. Postoji također vjerovanje o značenju boje prvog polja u grbu, prema kojem bi prvo bijelo polje označavalo samostalnost Hrvatske, a prvo crveno polje njezin podređen položaj, no ni ovo vjerovanje novijeg datuma nema svoje potvrde u starijoj predaji. Što bi značilo da je danas Hrvatska u podređenom položaju što nije daleko od istine.

Grb NDH 1941.
Grb NDH 1941.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ipak se kroz povijest nije gledalo sa koliko se polja sastoji niti koje je prvo, dali crveno ili bijelo. Tek će Zakonom donesenim u NDH prvi puta biti određeno koje boje mora biti prvo polje, kao i raspored polja od 5x5 (ukupno 25). Treba napomenuti da je dolaskom komunista na vlast ovakav grb i ostali grbovi koji počinju sa prvim bijelim poljem bili zabranjeni i proglašenim fašističkim i nacističkim. Što naravno nije točno, jer se i prije uspostave NDH koristio grb sa prvim bijelim poljem. Čak se više koristio takav grb neko sa prvim crvenim poljem. Zato je današnjim Hrvatskim nacionalistima omiljeniji ovaj zabranjeni grb.

Današnji grb Republike Hrvatske
Današnji grb Republike Hrvatske

Današnji grb Republike Hrvatske osim što počinje sa prvim crvenim poljem, ima sitnih grešaka na svojoj kruni. Kruna se sastoji od pet manjih štitova koji predstavljaju regije koje pripadaju današnjoj Hrvatskoj. Prvi štit ako gledamo sa lijeve strane nalazi se najstariji poznati Hrvatski grb, polumjesec i šestokraka zvijezda. Tu je greška što se nalazi na plavoj podlogi umjesto crvene. Do njega se nalazi grb od Dubrovačke Republike, Dalmacije, Istre i Slavonije. Ovaj grb predstavlja Republiku Hrvatsku sa današnjim iscrtanim granicama, bolje rečeno sa granicama Socijalističke Republike Hrvatske. S time se odbacuje Bosna i Hercegovina koja je duže bila u sastavu Hrvatske nego Istra. Tako da hrvati iz Bosne i Hercegovine ne osječaju da je to i njihov grb, jer na kruni se ne nalazi niti bosanski niti hercegovački štit. To je jedan od večih razloga zašto je Hrvatski grb bez te krune prihvačeniji među hrvatima. Zato bi se trabao vratiti prvobitni grb bez te krune koji predstavlja sve hrvate gdje god se nalaze i žive. 

Zastava Hrvatske do 1990
Zastava Hrvatske do 1990

Kommentar schreiben

Kommentare: 31
 • #1

  Kokolo (Sonntag, 13 Juli 2014 14:35)

  Čovjek da bi promicao, ili u vašem slučaju pisao o svom domoljublju, najprije treba upoznati pravopis svog jezika. Vi očito niste. "hrvati", "osječaju",

 • #2

  lucaa (Samstag, 20 September 2014 03:11)

  Puno hvala!

 • #3

  mašnica (Samstag, 20 September 2014 03:12)

  Pravopis je ono što muči svakoga, makar imali i doktorat!

 • #4

  Vedr (Montag, 06 Oktober 2014 06:41)

  Na splitskoj krstionici ima detalj koji nalikuje šahovnici.
  i na crkvi Sv Lucije na Jurandvoru ima isti uzorak.
  također prvi grb Hrvatske polumjesec i zvijezda plava podloga je starija, crvena podloga kasnije dolazi

 • #5

  raguseo (Freitag, 07 November 2014 15:33)

  greška je i grb Dubrovačke republike - grede idu crveno-srebrene a ne crveno-plave...

 • #6

  срб (Sonntag, 12 April 2015 14:14)

  Цркните бре сви! Србија до Токија а од Токија Република Српска Крајина!!!

 • #7

  Marko (Donnerstag, 28 Mai 2015 03:18)

  Šahovnica označava katoličanstvo u Nemaca to jest Križara. Isto kao što su neki gradovi bivše Prusije imali crnu šahovnicu,od tevtonskih vitezova. Tako da je šahovnica samo preuzeta,inače je imaju na grbu i druga vojvodstva,poljsko,češko itd.

 • #8

  Unknown Girl (Samstag, 12 Dezember 2015 11:53)

  Odlično! Hvala vam, bez obzira na puno teksta, nije mi se dalo sve čitati, ali našla sam!

 • #9

  Harahvati (Donnerstag, 11 Februar 2016 09:56)

  Hrvatsko znakovlje vrlo je staro , kao i samo ime Hrvat . Seže u davninu koja se može pratiti , od Arijske Indije , preko Irana , Kavkaza i Harpata do Jadrana . U Hrvatskoj Vučedolskoj kulturi arheološki iskopani predmeti pokazuju rane Hrvatske šarenice , što odgovara migracijama iz Indije . Na ove prostore dolazili smo u više valova . Imamo sve dokaze , čekaju se financije za tisak , na dobrobit svih Hrvata. Jedanput za svagda prekinuti mitomaniju susjeda Turaka , znanih i kao Srbi. Poštovanje svim dobrim ljudima .

 • #10

  botafogo (Samstag, 20 Februar 2016 04:51)

  Tekst je vrlo poučan, bez obzira na moguće gramatičke greške. Drago mi je što se ignoriše neukusan komentar br. 6.

 • #11

  Slobodan Jugović :) (Mittwoch, 04 Mai 2016 13:56)

  Baš istražujem povijest našeg grba i naletio i na ovu stranicu. Ovaj tekst o povijesti hrvatskog grba je katastrofalno loš. I pritom ne mislim na gramatiku, gospoda Stanko i Ljudevit su nam fino zakomplicirali život, tako da se na greške sa Č i Ć ne treba obazirati.
  U ovom tekstu o grbu se zapravo spominje samo ono što odgovara mentalnom sklopu autora, a i to je na razini političkog pamfleta. I nije mi jasno zašto se sramite da, između ostalog potječemo sa istoka Europe?
  Hitler nas je ionako smatrao slavenskom bagrom.

 • #12

  Jugoslav Milinović :) (Mittwoch, 04 Mai 2016 13:59)

  I mala napomena: grbovi u kruni se uvijek gledaju s desna na lijevo.

 • #13

  David (Sonntag, 08 Mai 2016 21:47)

  Marko, pa naravno - bili smo Velika Hrvatska, Bijela i Crvena, zato i Poljaci i Česi imaju slične grbove.

 • #14

  Nikolina (Sonntag, 26 Juni 2016 12:18)

  Pravopis je toliko los da tekst nije uopce ugodno citati. Steta.
  U komentaru br. 3 navodi se da "pravopis muci svakoga". Ne slazem se s tom tvrdnjom.

 • #15

  Mile (Dienstag, 12 Juli 2016 14:57)

  Знам за шаховницу на грбу Душановог цаства. За ранију не знам.

 • #16

  FORMICA (Donnerstag, 28 Juli 2016 19:47)

  Žalosno nepoznavanje heraldike i od autora i od komenatora. Najprije grb Hrvatske je šahirano polje štita. Šahirano zači podijeljeno na kvadrate, radi se o podjeli polja i sami broj uspravnih ili vodoravnih linija podjele je nevažan. Jedino ako bi se polje podijelilo na 8X8 onda bi se moglo opisati kao šahovnica (šahovska tabla) u svim drugim slučajevima se opisuje kao šahirano.Taj grb je u upotrijebi od 16. vijeka i nema nikakve veze sa bilo kakvim sličnim uzorkom bilo gdje drugo. Koristi se od kad postoji politički entitet koji on predstavlja, i ne može postojati bez entiteta, bez obzira da li je on zavisni ili nezavisni entitet. Mile nije grb Hrvatske mogao biti na grbu Dušanovog carstva, jer Dušanovo Carsdtvo nije imalo grb, odnosno najvjerovatnije je na zlatnom crveni dvoglavi orao, a to je poč2tak 15. vijeka, kako bi se na stvarnom grbu mogao naći grb koji će se prvi put pojaviti za 100 godina?

 • #17

  Sule (Samstag, 06 August 2016 12:09)

  A sta oznacava crveno a sta bijelo? Crveno mozda na krv,bijelo na nista,tj ne postaojanje nicega i onda sta? Da je prica izmisljena, puk izmisljen, podrijetlo izmisljeno, povijest izmisljena i jedino se ,ah, vidi u Insbrucku...kruna smisljena da ujedini nespojivo.....toliko toga izlaziranog u toku hiljadu godina da vam jedino uporiste cini patinirana laz do lazi. Nek ste mi zdravo i zivi a prvi podgrbic ukradoste takodjer, to je bosanski grb iz perioda Sultana Velicanstvenog jebatelja vasih izmisljanja. Vasa historiografija, oliti povjesnistvo bi ,ako je naucne istine radi, da uvazi moje primjedbe. A sto se pak tice arijevskog vam podrijetla, ,umrijet cu od smijeha.... Bija sam neki dan u Jesnovcu i jedan me ceto pita na poimenovanje Srebrenice , nije li Jasenovac nastao u Srbiji? Car Dusan je mozda donio sahovnicu iz Indije, ona je njihova igra i znamenje, manite se primitivnog sklepavanja povijesti da gdje god sta vidite prisvajate. Primjer Insbruka je ocigledan. Malo zbilje nije na odmet pa otidjite u slavnu srpsku Gracanicu i videsete iz 13 vijeka sahovnicu, cistu srpsku znamenku. Nakon su moji Turci pristigli dosta su toga promijenili, sram ih bilo, no nisu imali vremena stic i do vas, naprosto su vas nekak zaobisli a dosli do Budima...!!!

 • #18

  Sibirski Tigar (Sonntag, 07 August 2016 06:34)

  Vama svima veliko poštovanje ali niti vaše filozofije, teorije niti poznavanje, kao i nepoznavanje povijesti, ni ljubomora pojedinaca neće promijeniti hrvatski grb a niti ga obezvrijedit jer on je TU !
  Nek vam svima bude jasno.

 • #19

  Oldy (Montag, 15 August 2016 18:52)

  Hrvatska zastava od '45-'90 je imala zvezdu petokraku. Zadnja rečenica u textu je čista laž.

 • #20

  Bürger (Dienstag, 30 August 2016 08:48)

  Ti si, Mile, vidio sahovnicu na izmisljenom grbu Dusanovog carstva iz Zefaroviceve "Stematografije" nastale u XVIII stoljecu, gdje su grbovi svih slavenskih zemalja, toboze kao da je car Dusan vladao svim slavenskim zemljama pa i Hrvatskom.

 • #21

  Stefek (Mittwoch, 21 September 2016 21:42)

  Njemačka zemljoposjednica u Istri Aleksandra koja je voljela igrati Šah, za svoj zaštitni znak je postavila grb Šahovnicu. istu tu Šahovnicu jesu preuzeli Narod Horvatski za svoj zaštitni znak, samo sa drugim početnim poljem od Aleksandre.

 • #22

  Horvatski (Mittwoch, 21 September 2016 22:09)

  ISTINA: Na teritoriju Istočne Europe od uvijek je živjeli Slaveni HORVATSKI NAROD. Hrvati ILLIRI su se kao narod pojavili tek za vrijeme nastanka okupatorske Pavelićeva ustaške NDH, dakle od 1941-1945. po to su preuzeli komunističko fašistički partizani pod nazivom republika hrvatska. Hrvati su nastali od prezimena Hrvat koji su podrijetla iz Bosanske krajine okolice Prijedora.

 • #23

  Minna (Donnerstag, 13 Oktober 2016 09:14)

  crveno-bijela šahovnica, kao i crno-bijela šahovnica se oficijelnoj koristilo od strane katoličke crkve i to povodom 1. prijevoda biblije sa hebrejskog u Španjolskoj ( crno-bijela šahovnica u grbu na unutarnju koricama iste knjige).
  Dok je 2. po redu prijevod Biblije dobio crveno-bijelu šahovnicu u obliku grba takodjer na unutarnjoj strani korica knjige. Zato se isti grbovi šahovnica nalaze diljem Europe, kao i državničkih, gradskih i obiteljskih grbova i kao oznaka križara, koji su išli u križarske ratove!
  Zaključak; Crkveni simboli kroz povijest katol. i kršćanske država i plemićkih kuca i naravno vrlo važno obilježje tj. grb prijevoda biblije sa hebrejskog na latinsko pismo ( jedino važeće u danas u Rimu).
  Znaci obilježja od ključne važnosti EU danas i nekadašnjeg Europskog prostora !
  Pa neka sada i dalje "lupetaju" nepismeni i polupismeni o nečemu sto ne razumiju i nije im poznato ! Neka se dalje sramote i kompromitiraju svoje titule tobožnju pismenost! To su sve analfabeti.
  NEZNANJE nije kažnjivo, ali sramotno u civilizirani om svijetu !
  Toliko od mene !

 • #24

  Daxolomajk (Mittwoch, 23 November 2016 04:40)

  Daxolo di Majkolo \\8//

 • #25

  miko hrc (Freitag, 16 Dezember 2016 14:19)

  NIKAD PRODAN - DOMOVINI ODAN

 • #26

  Sonja (Dienstag, 03 Januar 2017)

  Sestokraka zvijezda moze predstavljati i zvijezdu Ishtar koja se zajedno s polumjesecom na plavoj pozadini smatra okultnim (masonskim) simbolom. Trobojnica sa sahovnicom bez krune je od svih verzija najvise neutralna. Pravopisne greske se ne dozvoljavaju na studijima visokog obrazovanja. Greske narusavaju i koncentraciju citaca, pa ce ih autor teksta koji zeli da ga se uzme za ozbiljno izbjegavati. Takodjer, ozbiljni tekstovi potkrijepe tvrdnje referencama (bibliografijom). Komparativna perspektiva isto tako doprinosi ozbiljnosti. Tekst bi bio za pohvalu kad bi ga se redigiralo i ispravilo geske.

 • #27

  bzzdx (Montag, 30 Januar 2017 17:11)

  Bilo kako bilo političari sad stvaraju nove mrznje koje ce opet dovesti do raspada država....

 • #28

  highlander (Sonntag, 12 Februar 2017 22:48)

  Hrvatski grbovi i Hrvatska obilježja su vrlo stara i ima ih mnogo od indo azije do irana preko Karpata pa do ovih prostora su Hrvati prelazili i imali svoja obilježja i oznake za, ali grb kao grb što označava pripadnost jednom narodu se nikad nije mijenjao do početkom 20 stoljeća a najviše sredinom jer su nam grb nametali dvije struje jedni sa prvim bijelim poljem kojeg su komunisti proglasili ustaškim što nije taćno i zabranili ga, što nije taćno da je ustaški ali su to uradili da bi tako nametnuli svoj crveni mislim lakše nametnuli sa prvim crvenim poljem, kojeg i dan danas imamo jer nemojmo zaboravit da je i sam Tuđman bio partizan i ostavio je ovaj grb da se zna ko Hrvatskom vlada HDZ i SDP su samo jedna grana komunističke partije, to je isto ali su da zamazaju oči ljudima dali dvije strane koje su ubiti iste isti masonski principi i danas Hrvatskom vlada ta struja i nametnula je svoj grb da se narod u njega kune oni su stavili crveno polje prvo da se zna tko je vladar to nije Hrvatski grb i hrvatskog naroda to je grb komunista a ako nisi komunist to nije tvoj grb to ne predstavlja hrvatski narod.

 • #29

  CroPatriot (Donnerstag, 23 März 2017 00:20)

  Oldy,nabi zvizdu u maminu pizdu

 • #30

  IzviniSRB (Sonntag, 16 Juli 2017 20:12)

  Kakve veze ima i pravopis i patriotizam kad se uvek nadju ovi MRŽNJACI,uglavnom rodjeni posle nesretnog rata i ljudima koji hoce da analiziraju, iznose misljenja,argumentima bez pljuvanja po zrtvama sustinski,logicno razmenjuju misljenja a na tastaturi svi prave greske u pravopisu. Ja sam srbin rođen u Hr. Prosao svasta, bavim se i kolekcionarstvom, heraldiku malo pratim, Nacionalista koji za katolicki bozic ide u goste kod mađara hrvata i slovaka i obratno deca dobiju paketice i mi spremimo za njihovu
  Mnogo mi se vise sviđa takozvana ustaska verzija grba samo bez elemenata ideologije,vec bih umesto sadasnje krune napravio neku formu prave krune sa pet identicnih spiceva,i srednji bih malo ukrasio nekom lentom ili tako sta i da bude zlatne boje
  A regije nek imaju svoje zastave da tih 5 vrhova na kruni se simbolicno vec prikazuje jedinstvo .
  Pozdrav. Postoje dobri i losi ljudi, internet ratnici meditirajte radite ucite citajte nisam ja kriv sto sam srbin, ti hrvat nedaj boze rata zarobim te i maltretiram.To su fanatici P...E,koji su za preki sud
  Ko sam ja da odlucim o tvom zivotu samo zato sto si...? UJA,BALIJA,CEDO,ŠIPAC
  POZDRAV

 • #31

  Ttdxgjgw (Donnerstag, 26 Oktober 2017 07:56)

  Fktgcbffg